Waarom ben ik angstig?

Deze keer geen blog van ons zelf maar van Pieter Rienk Boscha. Samen met zijn vrouw Paudwina zijn ze deel van ons thuisfront team en ze leiden de huiskring HWP bij hun thuis. Pieter Rienk en Paudwina zijn goede vrienden en ook via deze weg willen we jullie laten weten dat we dankbaar zijn voor jullie bemoedigingen en aanmoedigingen! Deze blog is voor ons persoonlijk herkenbaar en het heeft ons aangemoedigd om door te zetten ondanks welke angsten, zorgen en onzekerheden we soms ook ervaren. Lees snel verder en wordt ook uitgedaagd en bemoedigd!

Waarom ben ik angstig?

Stel jezelf eens de vraag: ben ik angstig geweest de afgelopen tijd? Misschien is angstig voor jou een groot woord. Je zorgen maken, zo zou je het ook kunnen noemen. We leven in een tijd waar veel angst heerst. Ikzelf ben er de laatste maanden mee aan de slag geweest en deelde een soort 7-punten-test met een groep Jezusvolgers bij ons thuis.

In deze blog wil ik diezelfde test met je doorlopen om de volgende vraag te beantwoorden: ‘Waarom ben ik angstig?’ we merkten op die avond dat het woord angst niet altijd op z’n plaats is. Niet iedereen kon zich daarin vinden. Je zou de vraag ook anders kunnen stellen: ‘Waarom ben je ongerust?’ of ‘Waarom ben je bezorgd?’. Kies degene die het beste bij jou past. Hierdoor zul je merken dat we gaan stoppen met het benoemen van de dingen die buiten onze invloed liggen. En daarnaast eerlijk worden naar onszelf en – opnieuw – ontdekken  dat God waakt over onze levens.

David schrijft in de zéér geliefde en bekende Psalm 139 het volgende:

Psalm 139:23-24 23Doorgrond mij, God, en ken mijn ​hart, peil mij, weet wat mij kwelt (of onderzoek al mijn ‘angstige’ gedachten),24zie of ik geen verkeerde weg ga,en leid mij over de weg die eeuwig is.

In de verzen hiervoor lees je dat David klaagt tegen God. Hij zit te schelden en zeuren over dingen die hij om zich heen ziet gebeuren, het corrupte systeem, egoïstische mensen, oneerlijkheid en roept: Heer, doe hier iets aan! Dan vanaf vers 23 maakt het een shift. Van omgaan met zijn vijanden naar het omgaan met zijn ‘innerlijke vijand’ – zijn ‘ik’. Dat is een belangrijke levensles-/bekwaamheid, want hiermee neemt hij verantwoordelijkheid voor zijn eigen angst.

Met andere woorden, David zegt: wat er om mij heen gebeurt is niet wat mij angstig maakt. Het zijn mijn gedachten of hoe ik erover (na)denk. Hij vraagt God om naar binnen te kijken en vraagt: 24zie of ikgeen verkeerde weg ga.

David laat ons zien dat hij zich realiseert dat er niks verandert totdat ikzelf verander. Trouwens, goed om te weten dat er helemaal niks mis is met af en toe angstig of bezorgd te zijn. Waar ik vandaag naar refereer is het continu leven vanuit angst, of zorgen.

Je Inname

Hoe vol ben ik van wat? Angst en cellulitis hebben één ding gemeen, beide kun je niet weg bidden. Hoe vol is jouw dag met het checken van je telefoon? We zijn niet gemaakt om altijd bereikbaar te zijn. We zijn niet gemaakt om de wereld in onze broekzak te dragen. Misschien bid je wel voor de vrede van God, maar als je je gedachten zou zien als een schaal die volloopt met appjes, snapchats en emails. Hoeveel ruimte laat je dan nog over voor Zijn vrede?

Ken je het “Garbage in, garbage out” principe? Als je afval inneemt komt dat er op een of andere manier ook weer uit. Daar tegenover staat dat wat je níet inneemt ervoor kan zorgen dat je geestelijk verhongert. Het is belangrijk dat we ons geloof voeden, onze inname van het Woord van God verhogen. Topsporters en atleten moeten vaak een eetdagboek bijhouden naast het trainen. Wat als wij eens een gedachtenboek bij gingen houden? Weet wat er in je gedachten speelt: dat is waarom David zei: Doorgrond mij, God! Check je inname.

Onbalans

Check je prioriteiten. Als alles ‘even’ urgent en dringend aanvoelt dan is dat een teken dat je nog niet uitgevonden hebt wat echt belangrijk is. We hebben allemaal beperkte middelen en beperkte tijd. Niet alle dingen in ons een leven kunnen een gelijke plek hebben. Geef gewicht aan de beloften van God, geef gewicht aan de juiste dingen. Zorg dat je prioriteiten stelt. Het is oké dat je soms nee zegt. Het is ook oké als iemand dat niet leuk vindt. Onthoud altijd dat ‘nee’ tegen het ene een ‘ja’ tegen iets anders is, waarvan je al had besloten dat het belangrijker is.

Besluiteloosheid

Want als je hierin geen keuzes maakt zul je constant vastzitten in de gevangenis van besluiteloosheid. Voor alle uitstellers: begin met het maken van keuzes. Zelfs als het antwoord nee is! Je hebt al 5 jaar een relatie met haar en kunt nog geen keuze maken of zij het is? Als ze het niet is, ga dan uit de weg. Doe het of doe het niet! Koop dat huis of doe het niet (je kunt altijd nog terug), solliciteer op die baan of niet. We maken ons van alles wijs en noemen het mogelijkheden, wat in feite besluiteloos zijn is wat angst creëert.

Besluiteloos zijn is wachten tot het weer opnieuw langskomt.

Maak vandaag nog een paar (belangrijke) keuzes en je zult je voelen als iemand die een dag in een welnessresort geweest is.

Integriteit

En let op! Dit zal alleen werken als je integer leeft. Verspil je innerlijke vrede niet en heb een rein en zuiver geweten. Want soms is mijn angst een gevolg van het sluiten van een compromis met mijn integriteit. Het is erg lastig om vrede in je hart te hebben, als je er een geheime agenda op nahoudt met het gevoel van binnen hypocriet te zijn.

Je wilt vrede ervaren naast de hoop dat je vrouw je telefoon niet checkt op bepaalde berichten? Nee, het is lastig om Gods vrede te ervaren als je een leugenachtig leven leidt. Het woord ‘Integriteit’ betekent heel en onverdeeld. Dit betekent niet dat je met iedereen op hetzelfde level moet omgaan. Maar houd de essentie van wie je bent onveranderd.

Vraag God net als David: Doorgrond mij, en ken mijn hart. Als de weg die ik ga fout is: dan wil ik veranderen. Zo wordt de beste versie van jou zichtbaar. God kijkt onder het oppervlak, naar de wortel van jouw angst en Zijn woord kan deze dingen overtreffen.

Filippenzen 4:6-7 Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank hem in al uw ​gebeden. 7 Dan zal de ​vrede​ van God, die alle verstand te boven gaat, uw​hart​ en gedachtenin Christus Jezus bewaren.

Intenties

Met welke intentie doe ik de dingen die ik doe? Elke twee weken hebben we bij ons thuis een studieavond. Soms ben ik vlak voor zo’n avond gespannen, waardoor ik nogal gestrest aan de eettafel zit. Op zo’n moment heb ik geleerd om mijn intenties te checken. Waarom deel ik vanavond iets? Niet omdat ik wil presteren, indruk wil maken of omdat ik hoop dat mensen me leuk vinden. Ik deel vanavond iets omdat ik geloof dat het iemand verder kan helpen in zijn of haar geloofswandel.

Je kunt je angsten reduceren door je intenties te veranderen. Dat heeft alles te maken met zelf uit het middelpunt wegstappen en jezelf afvragen hoe kan ik dienen? Dan valt het gewicht van hoe je voor de dag komt, hoe je wordt ontvangen, wat mensen van je vinden weg. Stap uit het middelpunt en begin te kijken vanuit Gods perspectief. Check je intenties. Ben ik angstig door omstandigheden van het leven of creëer ikzelf meer druk/gewicht dan nodig is? Laat je ogen gericht zijn op Jezus.

Verbeelding

Ken je dat gezegde? “Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest.” Wist je dat er officieel nog achteraankomt: “doch dat nooit op zal dagen. Zo heeft men meer te dragen, dan God te dragen geeft.” Zo krachtig zijn onze gedachten, ons inbeeldingsvermogen.

Veel van onze (negatieve) gedachten bestaan niet echt, toch is onze verbeeldingskracht een krachtig goed. Die speelsheid in je gedachten, grootte durven dromen en geloof hebben voor onmogelijke dingen is een waardevol bezit. Als kind kon je misschien hele verhalen en spannende avonturen verzinnen. Kun je dat nog steeds? Het geloven als een kind. De vijand wil die plek veranderen in een slagveld. Een slagveld waar niks van God te voelen of merken is. Als de vijand je roeping wil verstoren, is een bolwerk plaatsen in je voorstellingsvermogen/verbeeldingskracht vaak de eerste stap.

‘Herover je voorstellingsvermogen’

Zodat je opnieuw in de vrijheid komt. Je mag groot dromen! Heb eens gekke gedachten. Want uiteindelijk is alles wat we om ons heen zien tevoorschijn gekomen door het voorstellingsvermogen van God en daarna van mensen.

Check je verbeelding. Zorg dat je ’s ochtends wakker wordt en niet eerst je zorgen gaat checken. Maar check je geloofsverwachting. Begin niet met wat er vandaag allemaal mis zou kunnen gaan, maar begin met hoe groot God is!  Tip: Meld je aan voor de facebook groep ‘Het eerste uur’.

Isolement

Check je relaties. De vijand wil je in een isolement krijgen, want dan ben je gemakkelijker te verslaan. Zorg dat je goede mensen om je heen verzamelt die met jou durven te kijken naar Gods grote plan. Die je aan durven spreken op je keuzes en je verantwoordelijkheid laten nemen. Check je relaties, zijn ze opbouwend?

En de vraag die David stelt in Psalm 139:23 is uiteindelijk heel simpel: Laat mij zien wat mij angstig maakt, zodat ik niet mijn hele leven wacht totdat mijn vijanden verdwijnen.

Het Engelse woord van angst is ‘Anxious’ met de I (ik) in het midden, maar let op! Het eindigt met us (ons). Angst eindigt als het ‘ik’ – ‘ons’ wordt, eenheid. Je staat er niet alleen voor. We zijn omgeven door broeders (en zusters). We hebben elkaar nodig. Ga deze boodschap uitleven: vraag aan God wat David vroeg.


Nieuwsbrief


Reacties

We zijn benieuwd wat je van deze blog vindt, laat hier onder een reactie achter.

NatalieWaarom ben ik angstig?

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.