Mijn eerste preek in het Engels

“Je gaat preken in het engels.” Als je mij dit elf jaar geleden had vertelt dan had ik hard gelachen, want toen had ik nog niet zoveel met God. En nog een weetje; elf jaar geleden heb ik mijn engelse eindexamen afgerond met een 4. Nu ik dit schrijf en mij dit besef moet ik een beetje lachen van verbazing als ik zie waar ik nu sta. Als ik twee jaar geleden hoorde dat ik moest preken in het Engels dan had ik dit niet gedaan door alle onzekerheden over mijn engels. Maar begin dit jaar kreeg ik dus echt de opdracht dat ik moest gaan preken in het engels. De zenuwen kwamen direct in mij naar boven, maar ik dacht dit moet nu wel mogelijk zijn.

Het is bijzonder om te ervaren wat God allemaal in mijn leven aan het doen is en mijn passie om anderen te inspireren om ook uit te stappen groeit steeds meer. Ik ervaar zo intens dat God zoveel meer uit onze levens wil halen, meer dan dat we zelf ooit hadden kunnen bedenken. Gods wegen zijn ondoorgrondelijk, zelfs als je groot droomt zal hij je nog zelfs verbazen. Als ik terug kijk dan zie ik dat God mij dromen en verlangens heeft gegeven om me in een richting te leiden waarin ik in het diepe kon springen om vervolgens zijn leiding, kracht en voorzien te ervaren. Een leven leiden in relatie met God en samen met hem alles uit het leven halen wat hij erin heeft gelegd geeft hoop en kracht in de moeilijk momenten en voldoening in de momenten van overwinningen. Maar goed dat is een andere preek, ik wil je nu meenemen in de preek die ik voor mijn klas mocht houden.

Tijdens onze tweede jaar Hillsong College hebben we het vak ‘Preaching’. We leren hoe we de bijbel kunnen bestuderen, lessen eruit kunnen trekken en deze lessen op een relevante manier kunnen overbrengen zodat het levensveranderend zal zijn. In onze tutorials (kleine coach groepen) moeten we een speech geven tussen de 7 en 10 minuten wat vervolgens wordt beoordeeld door onze leraar. Het onderwerp mochten we zelf kiezen en ik wist al snel waar ik het over wou hebben; de beloften van God. Bekijk de speech hier onder, of scroll nog een beetje door om de uitgeschreven speech in het Nederlands te lezen. Ik bid dat het je zal bemoedigen om groter te geloven en alle beloften van God te omarmen om samen met hem een leven te leiden dat je wildste dromen zal overtreffen, een leven vol zegeningen om uit te delen aan anderen tot eer van Hem!

Voordat ik mijn preek ga houden wil ik een belofte maken met jullie. Vandaag beloof ik dat ik jullie allemaal chocolade ga geven, geloof je mij? (De groep twijfelt en enkelen steken hun hand op)

Voordat ik mijn belofte waar ga maken wil ik een verhaal vertellen uit mijn kindertijd. In Nederland hebben we een traditie dat eens per jaar alle kinderen de straat op gaan om bij mensen aan te bellen en liederen te zingen en voor de liederen die ze zingen krijgen ze cadeautjes. 

Als kind was ik erg gepassioneerd en probeerde ik bij zoveel mogelijk deuren aan te kloppen en liederen te zingen. Vervolgens ging ik met veel tassen vol cadeaus en snoepjes naar huis en ik dacht slim te zijn door het te bewaren in een doos met een slot erop zodat ik het hele jaar door ervan kon genieten.

Dat was geen goed idee want een paar maanden later roken we een vreemde geur en we ontdekten dat de snoepjes begonnen te rotten. Dus we konden alles weg gooien.

Dat is een verdrietig verhaal, maar we kunnen van verdrietige verhalen ook leren toch?

Ik heb een paar lessen die ik met jullie delen. De titel van mijn preek is “Hoe Gods beloften Gods zegeningen worden”

Wist je dat er meer dan 7000 beloften in Gods woord zijn? Dat zijn er enorm veel. k wil graag 2 groepen uitlichten, de spirituele beloften en de fysieke/ materiële beloften van God.

Dus de eerste groep; de spirituele beloften van God.

Deze beloften hebben te maken met onze identiteit, onze status, toekomst en ons gedrag.

Deze beloften maakte God in het oude testament, beloften dat we zouden worden gered, gerechtvaardigd zouden worden, dat we geliefd zouden zijn, vol van de heilige geest en vol van de vruchten van de heilige geest etc. heel veel beloften. En door Jezus zijn deze beloften vervuld. En dat is geweldig, het is geweldig om na de tijd van Jezus te leven die de beloften van God heeft vervuld. 

Dus de vervulde beloften van God zijn nu Gods zegeningen voor ons waar we elke dag van kunnen genieten. 

En dan hebben we de tweede groep; de fysieke beloften. Dit houd onderanderen in; genezing, een partner, kinderen, financieel voorspoed etc. Er zijn veel beloften die te maken hebben met onze diepe verlangens. Deze diepe verlangens kunnen beloften van God zijn, dus wat zijn jouw diepe verlangens, wat heeft God aan jou beloofd? 

Voor Abraham en Sara het was een grote familie en kijk nu, wij zijn zelfs de nakomelingen van Abraham en Sara. En als het gaat over voorziening, dan wil God ons meer geven dan genoeg zodat we kunnen delen. 

Hoe kan het dat we deze beloften soms of vaak niet vervuld zien worden in onze levens? Dat kan veel verschillende redenen hebben, en ik weet niet de antwoorden, wat ik wel weet is als God iets beloofd dan maakt hij het waar. 

En ik maakte ook een belofte in het begin van mijn preek, weet je nog? Eén persoon geloofde mij, ze zong geen lied voor mij, je deed niets, maar omdat je mij geloofde ontvang je nu deze chocolade reep.

En dat is een sleutel, een sleutel om de beloften van God te ontvangen is geloof. In Romeinen 4:16 staat: de beloften ontvangen we door geloof (niet door werken), zodat het door genade zal zijn (dus nogmaals niet door werken) en het zal gegarandeerd zijn (dus 100% zeker) voor alle nakomelingen van Abraham. En wij zijn Abraham’s nakomelingen door Jezus. 

En in 2 Korinthiërs 1:20 staat: alle beloften van God zijn in Hem ja en amen tot de glorie van God door ons heen. 

Een voorbeeld als het gaat om je schuldig voelen omdat je fouten heb gemaakt, we kunnen vragen om vergeving, dat is een goed iets om te doen, maar wees ervan bewust dat de belofte van vergeving al is vervuld door Jezus. Dus laten we God danken voor vergeving.

We hebben geloof nodig om de vervulde beloften van God te ervaren, wat ook staat in Romeinen 4:16 en geloof komt bij het horen van het woord van God (Romeinen 10:17). Dus laten we de beloften van God uitspreken als het aan komt op je schuldig voelen, zeg “Dank U dat ik ben vergeven, dank U dat ik ben vergeven”. En misschien is het eerst heel onzeker dat je het uitspreekt, maar gaande weg als je het herhaald komt het geloof en kun je met vertrouwen hardop zeggen “JA en AMEN!” op de belofte van God!

En een ander voorbeeld als het gaat om discipline. Je kan dit ook hardop uitspreken “Ja en amen, Ik heb discipline, want God heeft me niet een geest gegeven van angst maar van liefde, kracht en discipline”, dus herhaal het en het vertrouwen en geloof zal groeien en je zult moedig “JA en AMEN!” zeggen op de belofte van God. 

Zo dit zijn de spirituele beloften van God en dan hebben we ook de fysieke/ materiële beloften van God. Zoals ik eerder al noemde, Abraham en Sara kregen een grote familie. Maar vaak zijn we te gefocust op deze soorten beloften dat we de spirituele beloften van God vergeten, als voorbeeld we vergeten de vruchten van de geest en alles wat Jezus ons heeft gegeven.

Dus een ander voorbeeld als we verlangen naar financiële voorziening, dan kunnen soms te gefocust zijn op de grote droom die we hebben. Zoals ik droom van een Tesla, maar als ik daar te gefocust op ben, dan vergeet ik de dagelijkse spirituele beloften van God. Beloften zoals discipline om hard te werken met wijsheid zodat op een dag mijn karakter goed genoeg is gevormd door God zodat ik ook betrouwbaar om kan gaan met een Tesla. 

Of misschien verlang je naar een partner, maar als je daar te erg op gefocust bent, dan vergeet je dat God je elke dag wil zegenen in je karakter zodat je op een dag betrouwbaar om kan gaan met je partner. 

Dus de tijd tussen nu en de vervulling van de fysieke of materiële belofte van God is de tijd dat je de spirituele beloften van God kan gebruiken. En dan zullen we ook een zegen zijn voor andere mensen om ons heen en je zult daarmee God eren. Dat is het doel van ons leven, God eren. 

De spirituele beloften zijn om elke dag van te genieten. Laat het niet in de doos zitten zoals ik deed toen ik een kind was, maar geniet ervan, gebruik het, laat het je karakter vormen en op een dag zal je ook de fysieke beloften van God ervaren. Je zult een zegen zijn tot velen en God ermee eren, hoe smaakvol zal dat zijn? 


Nieuwsbrief


Reacties

We zijn benieuwd wat je van deze blog vindt, laat hier onder een reactie achter.

NatalieMijn eerste preek in het Engels

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.